Skip to main content

Collageen Bouillon

Het lijkt wel een hype, maar er valt dan ook veel te halen. Wat doet goede voeding voor je huid? Volg jij ook alle ontwikkelingen op de voet? Dan willen we je deze heerlijke bouillon niet onthouden. Makkelijk te maken en je geeft meteen het collageengehalte van je huid een boost.

Collageen bouillon-Bone Broth

Bone Broth is een zelf gemaakte bouillon die diverse mineralen, aminozuren en gelatine bevat wat tijdens het koken van de botten is afgescheiden. Het bouwt je collageen op, versterkt je immuunsysteem en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Zelf maken is niet moeilijk, maar neem er wel de tijd voor.

Recept Bone Broth

Koop goede kwaliteit runderbotten bij een goede (biologische) slager. Er mag nog best een restje vlees aan zitten. Je kunt ook kiezen voor mergpijp, ossenstaart of schenkel. Kies in ieder geval voor botten met kraakbeen, pezen en zenen. Deze bevatten de meeste gelatine. Van één kilo botten kun je drie liter collageen bouillon maken.

Zet de botten onder water in een ruime pan met een flinke scheut azijn. Azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken en dat is precies wat we willen. Het eventuele vlees snijd je van de botten en braad je in grasboter met wat peper en zout totdat het bruin is. Voeg het daarna toe aan de botten en breng het samen met wortel, ui, prei, selderij, peperkorrels, tijm en water (zodat alles onder staat) aan de kook.

Wanneer het kookt zal er schuim omhoog komen, schep dit er af. Laat het op een laag pitje sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kun je het in de slowcooker gieten en deze op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen. (dit mag natuurlijk ook 2 keer 6 uur zijn) 

Na 12 uur sudderen gooi je het geheel door een zeef of vergiet. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de zeef zit weer toe. Eventueel kun je de bouillon nu op smaak maken met zout, maar dat kun je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken.

Laat nu afkoelen. Door het afkoelen komt er een laag vet bovenop de bouillon te liggen. Dit kun je verwijderen, maar omdat de huid vaak te weinig vetten bevat, kun je het er gerust op laten zitten. De bouillon zit nu bomvol gezonde mineralen en gelatine. Drink de bouillon als tussendoortje of gebruik de bouillon als basis voor een andere soep. Vries in wat over is, bijvoorbeeld in porties zodat je altijd zelfgemaakte collageen bouillon op voorraad hebt. 

Extra Tip

Voeg extra krulpeterselie toe als de soep klaar is of als je de bouillon uit de vriezer haalt. Warm dit 10 minuten mee voor een goede weerstand, sterke botten en een zuivere huid. De vitamine A,C en K geven je bouillon extra gezondheid! Voeg extra krulpeterselie of andere verse kruiden toe als de soep klaar is of als je de bouillon uit de vriezer haalt. Deze niet meekoken, dan zijn ze het lekkerst. Zo heb je een heerlijke bouillon goed voor de weerstand, sterke botten en een zuiver huid. 

Eet smakelijk! 

 
Deel dit artikel

Hallo, leuk dat je er bent. Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Chat met mij op WhatsApp
Close and go back to page