Skip to main content

Bouillon voor je collageen

Regelmatig hebben we het over wat goede voeding voor je huid en collageengehalte kan doen. Ken je de beruchte collageen bouillon al?

Collageen bouillon-Bone Broth

Bone Broth is een zelf gemaakte bouillon die diverse mineralen, aminozuren en gelatine bevat wat tijdens het koken van de botten is afgescheiden. Het bouwt je collageen op, versterkt je immuunsysteem en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Zelf maken is makkelijk, neem er wel je tijd voor.

Recept Bone Broth

Koop goede kwaliteit botten bij een goede (biologische) slager.
Er mag nog een restje vlees aan zitten en je kunt ook kiezen voor mergpijp, ossenstaart of schenkel.
Kies voor botten met kraakbeen, pezen en zenen, deze bevatten de meeste gelatine.
Van 1 kilo botten kun je 3 liter collageen bouillon maken.

Zet de botten onder water in een ruime pan met een flinke scheut azijn. Het toevoegen van azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken.

Als je botten hebt waar nog wat vlees aan zit, braad dit dan in grasboter met wat peper en zout totdat het bruin is. Voeg daarna het gebraden vlees toe aan de botten in de andere pan en voeg wortel, ui, prei, selderij, peperkorrels en tijm toe. Voeg daarna genoeg koud water toe zodat alles onderstaat. Breng het daarna zacht aan de kook.

Wanneer het kookt zal er schuim omhoog komen, schep dit er af. Zet het vuur daarna zachter en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je een slowcooker hebt, kun je het in de slowcooker gieten en deze op de lage stand zetten. Laat het minimaal 12 uur sudderen. (dit mag natuurlijk ook op een avond 4 uur en de volgende dag weer 8 uur) 

Haal na 12 uur sudderen met een tang de botten uit de pan en gooi het vocht door een vergiet of zeef over in een andere pan. Voeg de stukken vlees en eventueel merg dat nog in de botten zit weer toe. Eventueel kun je de bouillon nu op smaak maken met zout, maar dat kun je ook doen op het moment dat je de bouillon gaat gebruiken.

Laat nu afkoelen. Er komt een laag vet bovenop de bouillon als het afgekoeld is, dit kun je verwijderen, maar omdat de huid vaak te weinig vetten bevat, stel ik voor het vet er op te laten. De bouillon zit bomvol gezonde mineralen en gelatines. Drink de bouillon als tussendoortje of gebruik de bouillon als basis voor een andere soep. Vries in wat over is, bijvoorbeeld in porties zodat je altijd zelfgemaakte collageen bouillon op voorraad hebt. 

Extra Tip

Voeg extra krulpeterselie toe als de soep klaar is of als je de bouillon uit de vriezer haalt. Warm dit 10 minuten mee voor een goede weerstand, sterke botten en een zuivere huid. De vitamine A,C en K geven je bouillon extra gezondheid!
Deel dit artikel

Hallo, leuk dat je er bent. Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Chat met mij op WhatsApp
Close and go back to page